Extra PWD-excursie op golfbaan De Gelpenberg

17 november 2019. Extra PWD-excursie op 14 november op golfbaan De Gelpenberg.
Om de paddenstoeleninventarisatie van golfbaan De Gelpenberg bij Aalden af te ronden werd een PWD-excursie ingelast op 14 november. Hiertoe werd op 12 november een mail verstuurd aan PWD-leden die eerder dit jaar excursies bijwoonden. Ondanks de korte termijn waren we met zeven paar ogen in het veld.
Het doel van deze excursie was om ook een goed beeld te krijgen van laat fructificerende soorten. Daarin zijn we ruimschoots geslaagd met een lijst van 135 soorten. De meest interessante vondst was de Adonistrechterzwam (Clitocybe houghtonii), gekenmerkt door zalmroze lamellen. Hij groeide in een jong loofbos op voedsel- en humusrijke grond. De soort is in Drenthe zeer zeldzaam. Andere interessante soorten in dit habitattype waren o.a. de Vuurmelkzwam (Lactarius pyrogalus), Purpersnedemycena (Mycena pelianthina), Meidoorndonsvoetje (Tubaria dispersa), Rimpelig breeksteeltje (Pholiotina rugosa) en Geringd breeksteeltje (P. arrhenii). Van de hier eerder ontdekte Goudhoed (Phaeolepiota aurea) stonden nog twee oude vruchtlichamen op dezelfde plek tussen brandnetels.

PAD, Clitocybe houghtonii, 2019-11-14, Aalden, glolfbaan Gelpenberg, foto J. Verburg - kopie
Adonistrechterzwam (Clitocybe houghtonii) (foto Jaap Veneboer).

Op schrale, zandige plekken in de heidegedeelten van het terrein groeiden lokaal veel Heideknotszwammen (Clavaria argillacea) en op één plek Heidekleefsteelmycena (Mycena pelliculosa). Een bijzondere soort was hier het Duinmostrechtertje (Omphalina galericolor).

7 november 2019. PWD-excursie in Schepping in programma Roeg van RTV Drenthe.
Tijdens de PWD-excursie van 4 november j.l. zijn door Jan Dijk opnamen gemaakt voor het natuurprogramma Roeg van RTV Drenthe. De daarvan gemaakte collage wordt voor het eerst uitgezonden op 9 november a.s. om 17.10 uur en daarna een aantal malen herhaald.

oef pwd hollthe eef arnolds schepping.CR2Eef Arnolds voor en Jan Dijk achter de camera. Foto Geert de Vries.

7 november 2019. Volgen van nieuws en waarnemingen op deze site.
Het is vanaf heden mogelijk om je aan te melden als volger van de blogpagina Nieuws van de PWD. Bij aanmelding ontvang je automatisch een e-mail als er een nieuwe bericht wordt toegevoegd. Je kunt je aanmelden via een knop onderaan de pagina.

6 november 2019. De PWD-avond van 5 november
Met zeven deelnemers werd in de vergaderruimte van Holthe 21 een oude traditie van de werkgroep in ere hersteld. Er was niet veel vers materiaal te bewonderen. Het grootste deel van de avond werd besteed aan het bekijken en zo mogelijk benoemen van paddenstoelen op foto’s die sommige deelnemers op memorysticks hadden meegenomen. Dit bleek een zeer leerzame bezigheid. Voor herhaling vatbaar.

5 november 2019. De PWD-excursie in Schepping op 4 november

oef pwd hollthe eef arnolds schepping.CR2Paddenstoelen inventariseren in Schepping (foto Geert de Vries).

Ondanks de voorafgaande vorst en daardoor getdemperde  verwachtingen was de opkomst groot. Met 22 deelnemers doorkruisten we in traag mycologentempo dit kleine privé natuurgebied (5,5 ha) in Holthe bij Beilen. Het viel alleszins mee. Vooral in de bosgedeelten stonden nog genoeg paddenstoelen. Met een totaallijst van 180 soorten, waaronder veel bijzonderheden, deed het terrein zijn faam als ‘mycologische hotspot’ eer aan. Niet eens alle hoeken werden bezocht, waardoor fraaie exemplaren van de Oranje berkenboleet (Leccinum versipelle) en Lila gordijnzwam (Cortinarius alboviolaceus) voor de meesten ongezien bleven.

PAD, Clavicorona taxophila, 2019-11-04, Schepping, Vaderland, bosje, foto J. Veneboer - kopieWit kroonknotsje (Clavicorona taxophila). Foto Jaap Veneboer.

Een topper was het zeldzame Wit kroonknotsje (Clavicorona taxophila), dat 20 jaar geleden al op een andere plek in Schepping was gevonden, maar dat slechts van een paar vindplaatsen in ons land bekend is. Het is een wit knotszwammetje met een trechtervormig verbrede, van boven ingedeukte top. Zeer geschikt als drinkbeker voor de vele kabouters en elfjes die hier huizen!

PAD LUDIEK, Hanekammen met elfjes en kabouters

Andere bijzondere soorten in de voedselrijke bosjes waren o.a. Fijnschubbige parasolzwam (Lepiota echinella), Gewimperde aardster (Geastrum fimbriatum), Haagbeukschorszwam (Peniophora laeta), Meidoorndonsvoetje (Tubaria dispersa) en de naar snoepjes geurende Citroengele satijnzwam (Entoloma pleopodium).
Een hoogtepunt was de vondst onder een oude berk van de landelijk zeer zeldzame Kleinsporige gordelsteelgordijnzwam (Cortinarius depressus), een vrij grote soort uit het ondergeslacht Telamonia met een bruine hoed. Hij werd in het veld met de nodige twijfels als Groene berkengordijnzwam (C. raphanoides) benoemd. Onder de microscoop bleken de sporen geheel anders te zijn. Ook andere kenmerken klopten niet met die soort. De Kleinsporige gordelsteelgordijnzwam is niet alleen nieuw voor Schepping, maar ook voor Drenthe.

PAD, Cortinarius depressus, 2019-11-04, bij Betula, Schepping, foto J. Verburg - kopie
Kleinsporige gordelsteelgordijnzwam (Cortinarius depressus). Foto Joop Verburg.

In het open, grazige natuurontwikkelingsgebied van Schepping waren de meeste paddenstoelen door de vorst verdwenen. Spectaculair waren evenwel de vier grote groepen aardtongen die tot even veel soorten bleken te behoren: Kleverige aardtong (Geoglossum glutinosum), Brede aardtong (G. cookeianum), Slanke aardtong (G. umbratile) en Fijngeschubde aardtong (G. fallax). Ook de Grijze knotszwam (Clavaria daulnoyae) trok veel bekijks.

PAD, Geoglossum glutinosum, 2019-11-04, Schepping, schraal grasland, foto J. Veneboer - kopie
Kleverige aardtong (Geoglossum glutinosum). Foto Jaap Veneboer.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.