Nieuws

 

1 november 2019. De aanstaande excursie en Zwamdag in Holthe
De paddenstoelenweelde van de afgelopen weken is helaas grotendeels weggevaagd door de nachtvorst en drogende wind van de laatste heldere dagen. De excursie van 4 november naar Schepping in Holthe gaat echter gewoon door. Deze excursie, waarvoor opgave verlicht was, is inmiddels volgeboekt.
Op a.s. dinsdag 5 november is een zwamavond gepland in Holthe met als thema ‘graslandpaddenstoelen’. Omdat het aantal graslandsoorten recent door de vorst sterk is afgenomen, is inbreng van alle interessante paddenstoelen welkom. Tevens is er op deze avond voor iedereen gelegenheid om digitale foto’s te vertonen van paddenstoelen waarvan de naam twijfelachtig of onbekend is. Dat kunnen ook oudere foto’s zijn uit andere jaren en van buiten Drenthe. We zullen dan trachten om deze van een naam te voorzien.

28 oktober 2019. Impressies van de PWD-excursie bij Lhee op 21 oktober.
In de ochtend trok een groot aantal paddenstoelenliefhebbers onder leiding van Rob Chrispijn door het Noordenveld onder het Lheederzand. Deze voormalige landbouwenclave in Nationaal Park Dwingelderveld is recent heringericht voor de ontwikkeling van een nat heidelandschap. Daartoe is op grote schaal de vruchtbare bovengrond verwijderd. Zoals gebruikelijk was de mycoflora er vrij arm, maar wel met enkele zeer kenmerkende soorten, waaronder het zeldzame Gesteeld veenknoopje (Sarcoleotia platypus) dat er met duizenden stond. Andere bijzondere pioniers waren hier de Leemknotszwam (Clavaria krieglsteineri) en het Duinmostrechtertje (Omphalina galericolor). Een vezelkop met veel velum op de hoed langs het nabije schelpenfietspad werd door Rob gedetermineerd als de zeer zeldzame en ernstig bedreigde Bleekhoedviltkop (Inocybe leucoblema), een nieuwe soort voor Drenthe.

10-DSC02520 gesteeld veenknoopje
Gesteeld veenknoopje (Sarcoleotia platypus). Foto Joop Verburg

Na de middagpauze werd de excursie zonder Rob voortgezet. Onder leiding van Joop Verburg werden in het bosgebied en langs het fietspad van het Lheederzand ruim 130 soorten aan de lijst toegevoegd, met als toppers o.a. de Grijze knotszwam (Clavaria daulnoyi) en een fraaie Harslakzwam (Ganoderma resinaceum) op de voet van een oude eik.

2-DSC02550 harslakzwam
Harslakzwam (Ganoderma resinaceum). Foto Joop Verburg

14 oktober 2019. Paddenstoelenkroonjuweel bij Schoorl bedreigd!
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft onlangs een lijst laten opstellen van ‘paddenstoelenhotspots’. Dat zijn de belangrijkste paddenstoelengebieden van ons land, hoofdzakelijk gebaseerd op het aantal Rode-lijstsoorten. In onze laatste nieuwsbrief (Cantharellus nummer 1) stond een bijdrage van Rob Chrispijn over het Drentse aandeel in deze lijst. Daarin worden doel en methode nader uitgelegd.
De lijst van hotspots is officieel gepresenteerd op 11 oktober tijdens een bijeenkomst in Schoorl, waar onze bestuursleden Rob Chrispijn en Eef Arnolds een presentatie gaven. Schoorl werd als plaats van handeling gekozen omdat het duingebied bij Schoorl het allerbelangrijkste paddenstoelengebied van Nederland is en omdat de beheerder, Staatsbosbeheer, om tientallen hectares van het zeer waardevolle duindennenbos te kappen. Tijdens een excursie konden we met eigen ogen zien hoe rijk deze bossen zijn aan bijzondere paddenstoelen, maar ook hoe veelvormig ze zijn en hoe fraai ze in het landschap passen. Het is voor ons onvoorstelbaar dat hier door een natuurbeheerder zo bruusk zal worden ingegrepen.
De plannen van Staatsbosbeheer stuiten ook op verzet van omwonenden. Ze hebben onder meer een petitie opgesteld die door iedereen kan worden ondertekend. Hoewel het betreffende gebied niet in Drenthe ligt, wil het bestuur van de PWD wegens de grote belangen die op het spel staan 
alle paddenstoelenliefhebbers oproepen om deze petitie mede te ondertekenen. Dat kan via onderstaande website, waar ook veel meer informatie over het gebied te vinden is. 


Zegt het voort!

10 oktober 2019. Goud voor golfbaan De Gelpenberg
Op 7 oktober was de werkgroep te gast op golfbaan De Gelpenberg bij Aalden. In gezelschap van 10 enthousiaste leden van de golfclub zochten we het zuidelijke gedeelte van dit grote terrein (circa 80 ha)af. De golfclub koestert haar greens, maar evenzeer de daartussen gelegen natuurelementen.  Die zijn zeer gevarieerd: bossingels en bosjes met loof- en naaldbomen op arme, zandige grond, maar ook op voedsel- en humusrijke bodems; schrale en rijke graslandjes; stukjes zandige heide en een paar gegraven plasjes met natuurlijke oeverbegroeiing. Dat komt tot uiting in onze soortenlijst. Er werden maar liefst 181 soorten paddenstoelen genoteerd, een zeer hoog dagtotaal.

03-DSC01830 parelamaniet - kopie
Leden van de golfclub met een Parelamaniet (Amanita rubescens). Foto Joop Verburg.

Enkele bijzondere vondsten zijn Bruin elfenschermpje (Mycena dura) en Purpersnedemycena (M. pelianthina) in bosjes op rijke grond, Verblekende russula (Russula exalbicans) en Bonte berkenrussula (R. versicolor), beide bij berk langs paden, Roze stinkzwam (Mutinus ravenelii) in grasland, Heideknotszwam (Clavaria argillacea), Oranje mosbekertje (Neottiella rutilans) en Veenmossatijnzwam (Entoloma elodes) in schrale heide, Gedrongen satijnzwam (E. gerriae) in schraal grasland, Witgeringd mosklokje (Galerina jaapii) en Olijfbruine zwavelkop (Hypholoma olivaceotinctum) langs de oever van een plas, de Weke aderzwam (Leucogyrophana romellii) op een gekapte stam van Grauwe els.

a IMG_3218 aalden 07-10-2019 - kopie
Weke aderzwam (Leucogyrophana romellii). Foto Jaap Veneboer

Om vier uur vertrokken alle deelnemers moe, maar voldaan. Ik bleef nog even hangen om  nog niet bezochte delen te verkennen. Vlakbij het parkeerterrein stuitte ik in een bosrand met brandnetels op de topper van de dag: een prachtige groep Goudhoeden (Phaeolepiota aurea). Het is een van onze meest spectaculaire paddenstoelen met een goudgele hoed ter grootte van een soepbord op een statige steel, met een korrelige, goudkleurige ring behangen.  In de Drentse atlas wordt deze zeldzame soort van slechts vijf andere plaatsen genoemd.
Het zou ons niets verbazen als De Gelpenberg de rijkste paddenstoelenflora heeft van alle golfbanen in ons land. Dat is een felicitatie waard!

IMG_3069 - kopieGoudhoed (Phaeolepiota aurea) op De Gelpenberg. Foto Eef Arnolds

26 september 2019. Volop herft!
De PWD-excursie van 23 september j.l. naar Linde trok slechts zes deelnemers. Kennelijk hadden onze leden er nog weinig vertrouwen in na de afgelopen mycologisch magere weken.
Ten onrechte. In het jonge landgoed Linde stonden veel verse paddenstoelen. Opvallend was bijvoorbeeld het grote aantal Groene knolamanieten (Amanita phalloides). Talrijk was ook de Tumorgalzwam (Syzygospora tumefaciens), gewoonlijk een zeldzaamheid die slechts nu en dan wordt gevonden met enkele exemplaren. Het is een opvallende parasiet die hersenachtige woekeringen vormt op de hoed van het hier overvloedig aanwezige Gewoon eikenbladzwammetje (Gymnopus dryophilus). De soortenlijst telt 121 soorten, waaronder bijzonderheden als Vuurmelkzwam (Lactarius pyrogalus), Geelbruine wolsteelparasolzwam (Lepiota magnispora), Kleine berkenboleet (Leccinum schistophilum), Honingkleurige galgordijnzwam (Cortinarius pluvius), en Kleine vaalhoed (Hebeloma hiemale). De beide laatste soorten groeiden in een mooi ontwikkeld wilgenstruweel.
Ook elders is nu de herfst volop losgebarsten met paddenstoelen in vele kleuren en geuren. Nu er op uit en genieten!!

IMG_2675 - kopie

Tumorgalzwam (Syzygospora tumefaciens). Foto Eef Arnolds

7 september 2019
Tot mijn spijt heb ik als excursieleider besloten om de PWD-excursie van a.s. maandag 9 september naar Drijber en omstreken af te gelasten.
Ik heb vandaag ter voorbereiding vrij uitgebreid twee terreinen bezocht die op het programma staan. In het ene terrein trof ik drie paddenstoelen aan van twee soorten.; in het andere helemaal geen verse paddenstoelen. Kennelijk hebben de recente buien nog onvoldoende effect gehad op de sluimerende mycelia. Het zal duidelijk zijn dat het momenteel niet de moeite loont om hier met een groep heen te gaan.
Hopelijk de volgende keer beter!

23 augustus 2019
Helaas zien we ons genoodzaakt om de geplande russula avond op dinsdag 27 augustus af te gelasten. We hebben recent in bermen en bossen rondgekeken, maar er zijn weinig russula’s te vinden en de meeste zijn in slechte conditie. Gezien de verwachting van tropische temperaturen en droogte tot ver in de volgende week zal de situatie alleen maar verder achteruitgaan.
We laten de excursie van maandag naar vochtige bosjes bij Lieveren wel doorgang vinden, al zijn de verwachtingen niet hoog gespannen.

11 augustus 2019
Joop Verburg maakte me attent op een storende fout in de recent rondgezonden nieuwsbrief. Op pagina 8 staat in het onderschrift van de foto Dubbelgangerfranjehoed. Dit moet zijn Dubbelgangerbundelzwam, zoals correct in de tekst wordt vermeld. In de versie van de nieuwsbrief op deze site is deze correctie inmiddels doorgevoerd.

8 augustus 2019
De jaarlijkse nieuwsbrief van de PWD is verschenen. Het tijdschrift heeft vanaf heden de titel Cantharellus. De nieuwsbrief is per mail toegezonden aan actieve leden van de PWD en kan ook op deze site worden gedownload in de rubriek Nieuwsbrieven.

12 juli 2019
Het nieuwe programma van de PWD voor de herfst van 2019 is gereed! Je kunt het programma inzien in de rubriek Activiteiten. Ook zijn de eerste meldingen van paddenstoelen te zien in de rubriek Waarnemingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.